این روزها بیشتر خودروهای مدرن به رایانه مخصوص خودرو (Carputer) مجهز شده اند. برخی از انواع پیشرفته تر این کارپیوترها (رایانه خودرو) از قابلیت کنترل شدن توسط تلفن های همراه هوشمند نیز بهره می برند.
با این حال هنوز خودروهایی در سطح شهرها حرکت می کنند که حتی رادیو و دستگاه پخش موزیک هم ندارند. البته برخی صاحبان خودرو بر حسب علاقه گاهی بیشتر از ارزش ریالی خودرو، خرج سیستم صوتی و تزئینات آن می کنند. در این مطلب کلیک قصد داریم روش جمع کردن و نصب یک کارپیوتر را برای شما شرح دهیم تا شاید برخی دارندگان خودروهای عجیب و غریب، به فکر هوشمند کردن مثلا ژیان مدل ۱۳۵۵ خود بیفتند.
قطعات مورد نیاز برای رایانه خودرو
ـ پردازنده اینتل Core i۳
ـ دیسک سخت با ظرفیت یک ترابایت از نوع SATA ۳.۰Gb/s
ـ حافظه رم ۲۴۰ پین DDR۳ با باس ۱۶۰۰ مگاهرتزی دو ماژول چهار گیگابایتی، جمعا هشت گیگابایت
ـ کابل یواس بی ۴/۵ متری با فیش های یک سر نری و یک سر مادگی یواس بی
ـ کابل اچ.دی.ام.آی ۴/۵ متری با فیش های HDMI یک سر نری و یک سر مادگی
ـ کنترلر صفحه نمایش و صفحه لمسی با رزولوشن ۸۰۰ در ۴۸۰ و خروجی های HDMI، VGA و دو عدد AV
ـ بورد اتصال صفحه نمایش
ـ مادربورد اینتل از نوع Mini ITX
ـ پاور هوشمند M۲ ATX برق مستقیم (DC DC) با توان ۱۶۰ وات و ولتاژ متغیر از ۶ تا ۲۴ ولت
ـ کیس مینی آی.تی.ایکس کوچک با امکانات سرمایشی کامل
ـ صفحه نمایش لمسی
بررسی قطعات اصلی
۱ ـ کیس: همه انواع کیس های مینی آی.تی.ایکس که از مادربوردهای این فرم و اندازه پشتیبانی می کنند و از امکان سرمایش کافی و قابلیت نصب درون خودرو برخوردار باشند، برای کار ما مناسب است. منبع تغذیه (پاور) کیس کارپیوتر باید مطابق نمونه از نوع منطبق با مصرف برق باتری (DC DC Power) خودرو باشد.
۲ ـ مادربورد: شما می توانید همه انواع مادربوردهای مخصوص مینی رایانه ها، مینی رایانه های نیمه آماده (Bare bone) که می توانند با کیس یا بدون کیس و در دو نوع اینتل و ای.ام.دی در بازار یافت شوند و همچنین مادربوردهای مجهز به پردازنده اتم (Atom CPU) را که مخصوص رایانه های مدیاپلیر و تین کلاینت است، مورد استفاده قرار دهید. رایانه های نیمه آماده مینی بیربون و اتم از نظر اقتصادی ارزان بوده و بین ۲۵۰ تا ۴۱۰ هزار تومان قیمت دارند. می توانید از انواع مادربوردهای جمع و جور مینی آی.تی.ایکس استفاده کنید. بیشتر مادربورد های مینی آی.تی.ایکس از کارایی یک مادربورد اندازه کامل دسکتاپ بهره برده و همه توانایی های یک PC کامل با اندازه بسیار کوچک در آنها گنجانده شده است. بیشتر آنها حتی یک عدد پایانه اتصال پی.سی.آی اکسپرس x۱۶ برای اتصال یک کارت گرافیک اختصاصی مستقل دارند، اما ما قصد نداریم از گرافیک مستقل استفاده کنیم. گرافیک تعبیه شده در پردازنده اینتل Core i۳ از پس همه کارهای لازم برآمده و حتی قادر است بازی های رایانه ای مدرنی مانند کال آف دیوتی، مادرن ویرفیر و اسکای ریم را اجرا کند. این قدرت پردازش برای اجرای برنامه کاربردی (Fnontend Centertuse) با انیمیشن های سرزنده اش و پخش روان ویدئوها، فوق العاده است.
۳ ـ پاور: منبع تغذیه ای که ما در اینجا برای کارپیوتر انتخاب کرده ایم، به نام M۲ ATX معروف است که خروجی با قدرت ۱۶۰ وات را با ولتاژهایی بین ۶ تا ۲۴ ولت ارائه و تضمین می کند که حتی هنگام از کار ایستادن موتور خودرو نیز رایانه ما دچار کمبود برق نشود و ری استارت نکند. منبع تغذیه یاد شده از قابلیتی به نام کنترل هوشمند خاموش کردن رایانه نیز برخوردار است که مستقیما به کلید پاور روی مادربورد متصل می شود. با این قابلیت می توان برنامه ریزی کرد که رایانه پس از مدت زمانی مشخص خاموش شود. یک برنامه زمان بندی شده مخصوص خاموش کردن دیسک سخت (hard shut off time) نیز روی برنامه وقایع (event) رایانه تعریف می شود که در صورت موفق عمل نکردن شات داون خودکار سیستم، با خاموش کردن بموقع رایانه، از تمام شدن باتری خودرو جلوگیری می کند.
۴ ـ صفحه نمایش ال سی دی صفحه لمسی: صفحه نمایش ال سی دی لمسی، وسیله اولیه تعامل با رابط کاربری رایانه محسوب می شود. صفحه لمسی نمایشگری از نوع مقاومتی است.
مراحل جمع کردن رایانه خودرو
الف ـ مونتاژ و نصب صفحه نمایش
رزولوشن صفحه نمایش ال سی دی در حد ۸۰۰ در ۴۸۰ پیکسل است. بنابراین شما مجبورید از مقیاس رزولوشنی پایین تر از فول اچ دی (۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ پیکسل) استفاده کنید. اهمیت این قابلیت عالی هنگامی مشخص می شود که بخواهید خروجی تصویر تغییر مقیاس یافته این سیستم را ببینید. با استفاده از یک بورد درایور قابل انطباق با رزولوشن مورد نظر می توان عمل انطباق و کاهش مقیاس رزولوشن را انجام داد. فناوری به کار رفته در این بورد، کنترل کننده صفحه نمایش را وامی دارد تا حد وسطی از اندازه را برای خواندن پیکسل ها در نظر بگیرد و در صورت امکان، پیکسل ها را در ساب پیکسل های کوچک تر ادغام کند.
قاب پشت ال سی دی را می توانید از مواد مختلفی مثل انواع چوب و تخته سه لا یا پلاستیک و کارتن پلاست بسازید. ما در اینجا از دو لایه نئوپان نازک که لایه های کارتن به صورت فشرده روی هم چسبانده شده و در میان این دو لایه نئوپان قرار داده شده استفاده کرده ایم. برای چارچوب دور قاب پشتی می توانید فقط از کارتن استفاده کنید. شاید در نگاه اول مواد به کار برده شده فاقد استحکام لازم به نظر بیاید، اما ساختار بسیار محکمی را ایجاد می کند که کار کردن روی آن خیلی آسان است. این قاب در قسمت پشتی کنسول داشبورد خودرو نصب می شود. صفحه نمایش نیز باید روی سطح قاب پشتی نصب شود.
البته پیش از نصب قاب و خود صفحه نمایش باید چند قسمت قاب پشتی را به شکل چند مستطیل بزرگ و کوچک و یک دایره، همان طور که در عکس دیده می شود، بریده و درآورید. اینها برای عبور کابل های بورد کنترل کننده صفحه نمایش و کابل نواری نمایشگر است و امکان دسترسی به اتصالات اصلی، اتصال داده و بورد کنترل را نیز فراهم می کند. قسمت داخلی جاهای بریده شده را برای محکم شدن حسابی چسب کاری کنید. جای پیچ های نگهدارنده بورد کنترل و پاور را هم روی قاب با دریل سوراخ کنید. برای این که پیچ ها در جای خود باقی بماند و پس از سفت شدن از جای خود در نیاید، از چند عدد مهره و واشر و مقداری چسب استفاده کنید. پس از هر بار چسب کاری، مدتی صبر کنید تا چسب ها کاملا خشک شود.
بورد کنترل صفحه نمایش مطابق عکس های زیر روی قاب پشتی صفحه نمایش نصب می شود.
در این مرحله دو عدد پایه پیچ را که برای پیچ کردن مادربورد روی کیس رایانه به کار می رود، مطابق عکس های زیر در مجاورت بورد کنترل پیچ کرده، با چسب کاری در جایشان محکم کنید. حالا نوبت نصب بورد منبع تغذیه برق کنار بورد کنترل صفحه نمایش رسیده است. آن را مطابق عکس در جایش قرار دهید و پیچ هایش را ببندید.
جای فیش آداپتور را روی قاب پشتی درآورید و فیش مادگی آداپتور را برای استفاده از منبع برق خارجی (آداپتور) و تامین برق بورد کنترل صفحه نمایش از منبع خارجی روی قسمت پشتی قاب نصب و محکم کاری و سیم بورد پاور را به آن پیچ کنید.
حالا دو عدد پایه پیچ مادربوردی دیگر را که در مجاورت فیش آداپتوری نصب کردیم، پیچ و با چسب محکم کاری کنید. پس از خشک شدن چسب ها، بورد اتصال صفحه نمایش را در جای خود پیچ کنید.
در این مرحله مطابق عکس های زیر کابل یواس بی صفحه لمسی را به بورد کنترل صفحه نمایش متصل کنید. سپس کابل تخت (ribbon) سفید رنگ را از بورد اتصال صفحه نمایش به بورد کنترل نمایشگر نصب کنید.
اگر نتوانستید کابل واسطه مناسب یک سر نری و یک سر مادگی اچ.دی.ام.آی را در بازار پیدا کنید، خودتان دست به کار شده، با استفاده از دو فیش نری و مادگی اچ.دی.ام.آی و دو قطعه کابل تخت آن را مطابق عکس های زیر به صورت دست ساز درست کنید.
حالا یک تکه مقوای ضخیم را مطابق عکس زیر بریده، روی بورد کنترل صفحه نمایش را بپوشانید. سپس کابل تخت اتصال کنترل کننده به صفحه نمایش را از زیر این مقوا بیرون بیاورید. پس از آن صفحه نمایش روی این مقوا نصب شده، کل آن مطابق عکس های زیر پشت کنسول داشبورد خودرو کار گذاشته می شود.
ب ـ مراحل اسمبل و نصب رایانه
می توانید پس از جمع کردن قطعات رایانه داخل کیس، آن را زیر قسمت رودری در سمت راننده یا روی سقف و حتی در صندوق عقب خودرو نصب کنید. دقت داشته باشید زیر و اطراف آن مقداری فوم یا اسفنج سفت ضربه گیر بچسبانید، اما راه های هوا و سرمایش آن را هرگز نبندید از فن های خنک کننده اضافی و راه های سرمایش دیگری برای خنک کردن رایانه استفاده کنید. با استفاده از یک کارت صدای خوب یا با استفاده از کارت صدای آنبورد خود مادربورد می توانید رایانه را به سیستم صوتی خودرو و بلندگوهای آن متصل کنید و از مزایای آن بهره ببرید.
یکی از عالی ترین قابلیت های این رایانه این است که پس از نصب و صفحه نمایش داخل خودرو، کنترل سیستم های عامل قدرتمندی مثل ویندوز ۷ و ویندوز ۸، درست زیر انگشتان شماست. می توانید انواع درایوها و ذخیره های خارجی را برای پخش محتوای رسانه ای، تطبیق دهنده های وای فای و دانگل های بلوتوث به آن متصل کنید و از مزایایش بهره مند شوید. می توانید در خودروی خود به مرورگر کامل وب دسترسی داشته باشید، بازی های رایانه ای را بازی کنید یا امولاتورها (تقلیدکننده های نرم افزاری) کنسول های بازی کلاسیک مانند نینتندو ۶۴ را روی آن نصب و بازی کنید. علاوه بر اینها می توانید یک پورت اتصال DB ۹ با کابل اتصال ۴/۵ متری را به پشت این رایانه وصل کرده و دکمه پاور، ریست، ال ای دی های مربوط به پاور و فعالیت هارد (HDD) را در پنلی کنار صفحه نمایش و روی داشبورد خودرو نصب کنید و از آنجا رایانه خود را در کنترل داشته باشید.
ج ـ نصب نرم افزار و نهایی سازی سیستم
نرم افزاری که برای تعامل با این رایانه استفاده شده، سنترفیوز نامیده می شود. این نرم افزار برای دسترسی آسان به کل لایبرری محتوای رسانه ای رایانه شما طراحی شده و می توانید بدون نگاه کردن به صفحه نمایش نیز آن را براحتی راهبری کنید. دکمه های مجازی در نقاط مشخصی از صفحه نمایش قرار دارند که می توانند به آسانی به ذهن سپرده شوند؛ بنابراین به کار بردن این برنامه در حین رانندگی موجب حواس پرتی شما نخواهد شد، اما توصیه می شود تا حد امکان هنگام رانندگی از آن استفاده نکنید و سلامت خود و همراهانتان را به خطر نیندازید.
د ـ اتصال HDMI یا VGA؟
اختلاف این دو درست مانند اختلاف روز با شب است. در اتصال با اچ.دی.ام.آی تصاویر هیچ سایه ای ندارد و با توجه به نوع کارت کنترل صفحه نمایش می توانید خروجی های تصویری VGA و HDMI داشته باشید و تصاویر را با رزولوشن فول اچ دی به صفحه نمایش های اضافی خروجی دهید. بنابراین اتصال اچ.دی.ام.آی ارزش کمی هزینه اضافی برای تهیه کابل آن را دارد.
ر ـ هارد اکسترنال
می توانید پس از متصل کردن رایانه با استفاده از کابل یواس بی ۴/۵ متری به یک فیش یواس بی روی داشبورد، انواع فلش درایو و فضای ذخیره (درایو) خارجی را به رایانه متصل و از محتوای رسانه ای ذخیره شده در آنها استفاده کنید.