فیوز معمولا از یک تیوب سرامیکی تشکیل شده که آلیاژی از جنس نقره یا مس از وسط آن عبور میکند و اطراف آن با کوارتز یا سیلیس پر میشود ،المان مرکزی فیوز به گونهای طراحی شدهاست که اجازه عبور جریانهای مجاز را میدهد و به این ترتیب فیوز از عبور جریانهای اضافی و خطا جلوگیری میکند.
اتصال کوتاه چیست؟
اتصال کوتاه خطایی است در یک وسیله الکتریکی که در آن بار الکتریکی اجازه مییابد تا بین یک فاز و زمین الکتریکی یا بین دو فاز جریان یابد. به عبارت غیر فنی تر، یک اتصال کوتاه هنگامی رخ میدهد که جریان الکتریسیته از یک مدار در جهتی ناخواسته، عموما به دلیل یک اتصالی در جایی که کسی انتظار ندارد، عبور کند.
ساده ترین راه برای ایجاد یک اتصال کوتاه متصل کردن سرهای مثبت و منفی یک باتری توسط یک هادی کم مقاومت، مانند سیم، است. مقاومت کم موجب جریان زیاد میشود که منجر به خروج انرژی زیادی از باتری در مدت کوتاه میشود.
مفهوم بار اضافی به چه معنا میباشد؟
مقدار جریان عبوری از مدار را اصطلاحا بار مینامند،گاهی به هنگام استفاده بیش از حد مصرف کنندهها ،راه اندازی الکترو موتورها تحت فشار و یا عدم تعادل در شبکه در مدار الکتریکی بار اضافی بیش از حد مجاز به وجود میآید که باید از عبور آن جلوگیری شود چرا که باعث صدمه به تجهیزات میگردد.
فیوزها از نقطه نظر کاربرد و تکتولوژی ساخت به گونههای متعددی تقسیم میشوند
تقسیم بندی فیوزها از نقطه نظر کاربرد
فیوزهای ساختمانی و سیستمهای روشنایی
فیوزهای ساختمانی معمولا از نظر ولتاژ با ولتاژ برق شهری یکسان بوده و از آنها برای محافظت از تجهیزات ساختمانی و روشنایی استفاده میشود نمونه ساده این فیوزها موسوم به فیوز فشنگی در پایین کنتور برق نصب میشود.
فیوزهای صنعتی و نیروگاهی
با توجه به تنوع فعالیتهای صنعتی این فیوزها دارای تنوع بسیاری هستند یک نمونه از این فیوز که معمولا به شکل مکعب مستطیل با دو قسمت فلزی کارد مانند که از دو سار آن خارج شده ،می باشد که به آن فیوز کاردی میگویند ولتاژ این فیوزها بسته به تجهیزاتی که از آنها حفظت میکنند بین ۵۰۰ تا ۱۲۰۰ ولت و با شدت جریانهای مختلف میباشد.
البته نوعی خاص از فیوز وجود دارد که مخصوص حفاظت از تجهیزات ÷ستهای برق و نیروگاهی میباشد،که به انها فیوزهای HV یاهای ولتاژ میگویند این فیوزها قابلیت کار با ولتاژهای بسیار بالا گاها تا ۳۶۰۰۰ ولت را نیز دارا میباشند.
فیوزهای الکترونیک صنعتی
درواقع این فیوزها محافظت از وسایلی نظیر کنترل درایوهای برق مستقیم ،یو پی اسها و اینورترها و سایر تجهیزاتی که به نوعی با عناصر نیمه رسانای الکتریکی semiconductors سرو کار دارند ،را به عهده دارند و از آنجا که این عناصر ظرفیت حرارتی پایین داشته و فوق العاده نسبت به افزایش جریان حساس هستند بنابراین باید با فیوزهای خاصی موسوم به فیوزهای تند سوز حفاظت شوند.