موتورهای میدان سیم پیچی شده

آهنرباهای دائم در بیرونی یک موتور DC را می‌توان با آهنرباهای الکتریکی تعویض کرد. با تغییر جریان میدان (سیم پیچی روی آهنربای الکتریکی) می‌توانیم نسبت سرعت/گشتاور موتور را تغییر دهیم. اگر سیم پیچی میدان به صورت سری با سیم پیچی آرمیچر قرار داده شود، یک موتور گشتاور بالای کم سرعت و اگر به صورت موازی قرار داده شود، یک موتور سرعت بالا با گشتاور کم خواهیم داشت. می‌توانیم برای بدست آوردن حتی سرعت بیشتر اما با گشتاور به همان میزان کمتر، جریان میدان را کمتر هم کنیم. این تکنیک برای کشش الکتریکی و بسیاری از کاربردهای مشابه آن ایده‌آل است و کاربرد این تکنیک می‌تواند منجر به حذف تجهیزات یک جعبه دنده متغیر مکانیکی شود.

~~موتور هاي جريان مستقيم تحريک مستقل~~

اين نوع الکترو موتور ها نيز مانند ساير موتور هاي الکتريکي از نعمت گشتاور بالا در لحظه راه اندازي برخوردار هستند با اين تفاوت که اينجا سرعت و گشتاور ب ولتاژ بالشتک يا همان فيلد بستگي دارد. به عنوان مثال اگر ولتاژ يک موتور تحريک مستقل ١٠٠ولت باشد بايد ابتدا بالشتک رو مستقل از آرميچر تحريک کرده (حداقل ۵٠ ولت) و سپس آرميچر را برق دار کنيد. در اين صورت موتور شروع به چرخيدن ميکند. براي افزايش سرعت ولتاژ آرميچر را به حد نامي برسانيد و ولتاژ فيلد را کاهش دهيد. براي بالا بردن گشتاور ولتاژ فيلد را بالا برده و توجه داشته باشيد که در اين شرايط سرعت ب نسبت بالا رفتن گشتاور کاهش ميابد. براي تغيير جهت چرخش جريان فيلد را معکوس کرده و هرگز بدون تحريک فيلد ، آرميچر را برق دار نکنيد. الکتروموتور ضد انفجار
=== موتورهای جریان مستقیم سری=== در این موتورها سیم پیچ تحریک با مدار آرمیچر سری می شود واضح است که در موتورهای DCسری جریان سیم پیچ تحریک با جریان آرمیچر برابر است.
=== موتورهای جریان مستقیم شنت=== در این نوع موتورها سیم پیچ تحریک، موازی مدار آرمیچر قرار می گیرد بنابراین ولتاژ منبع تغذیه به دو سر مدار تحریک و آرمیچر اعمال می گردد.
=== موتورهای جریان مستقیم کمپوند===موتورهای DCکمپوند (مختلط) به موتورهایی گفته می شود که حاوی هر دو سیم پیچ تحریک سری و سیم پیچ تحریک شنت باشد.